ΤΜΗΜΑΤΑ

Δήλωση για επιλογή δεύτερης ξένηςγλώσσας (Γαλλική ή Γερμανική) για το σχολικό έτος 2024-2025, από τους μαθητές Δ τάξης, έως 15 Μαΐου 2024 - Κατ’ εξαίρεση, επιλογή στο Γυμνάσιο διαφορετικής 2ης ξένης γλώσσας από αυτή που διδάχτηκαν στο Δημοτικό, με αιτιολογημένη γραπτή αίτηση μέχρι την 17η Μαΐου 2024.
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

31/3/24

"Βιβλία χωρίς λόγια"- Ενδοσχολική επιμόρφωση με τη Σ.Ε. Μαρία Πρατσίνη

    Στο πλαίσιο της εβδομάδας βιβλιοδράσεων 2024 που οργανώνει η Σχολική Βιβλιοθήκη για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και  των Σχεδίων Δράσης για την ορατότητα της γλώσσας και την ανάπτυξη του ξενόγλωσσου τμήματος της βιβλιοθήκης, οργανώθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιμορφωτική συνάντηση με προσκεκλημένη τη Σύμβουλο 1ης Περιφέρειας Π.Ε. Λασιθίου κα Μαρία Πρατσίνη. 

    Το θέμα της συνάντησης ήταν η παρουσίαση "Των βιβλίων χωρίς λόγια" με έμφαση στο πως μπορούν να αξιοποιηθούν για να βοηθήσουν αλλόγλωσσους μαθητές να ενταχθούν στο ελληνικό σχολείο, να εκφραστούν στη γλώσσα τους και να μοιραστούν τα βιώματα, τις εμπειρίες, τον πολιτισμό τους. Στην επιμορφωτική συνάντηση προσκλήθηκαν και οι υπεύθυνοι των σχολικών βιβλιοθηκών των δημοτικών σχολείων της περιοχής μας.

    Αρχικά οι δυο εκπαιδευτικοί συντονιστές των σχεδίων δράσης στο σχολείο μας κος Καστραντάς Χάρης και κα Νικητάκη Πόπη, ενημέρωσαν γι' αυτά, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει η προσπάθεια συμπερίληψης των αλλοδαπών μαθητών με την ορατότητα της γλώσσας τους μέσα από τη μεγαλόφωνη ανάγνωση βιβλίων και μοιράστηκαν τη μέχρι τώρα θετική εμπειρία τους.
 
    Ο λόγος δόθηκε στην κα Πρατσίνη η οποία παρουσίασε το θεωρητικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα σε σχέση με την εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας άλλης από τη μητρική, τονίζοντας την αξία που έχει η δεύτερη στην κατάκτηση της πρώτης. Τόνισε τη σπουδαιότητα που έχει η ορατότητα των διαφόρων γλωσσών στο σχολείο και την αξία της συμπερίληψης των αλλοδαπών μαθητών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί όταν αποδεχόμαστε και ενθαρρύνουμε την έκφραση αυτών των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους. Μοιράστηκε εμπειρία και πρακτικές που εφάρμοσε κατά τη διάρκεια  παρέμβασής της στο παρελθόν σε σχολείο με μεγάλο αριθμό μαθητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο και χρησιμοποιώντας διαδραστικές τεχνικές έδειξε πώς μπορούμε από μια μόνο λέξη να γράψουμε τη δική μας ιστορία. Τέλος 'εφερε μαζί της βιβλία χωρίς λόγια, τα οποία ξεφύλλισαν με ενδιαφέρον οι εκπαιδευτικοί. 

    Ήταν μια πραγματικά εποικοδομητική επιμορφωτική συνάντηση. Ευχαριστούμε θερμά την κα Πρατσίνη Σύμβουλο της 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Λασιθίου.









Για να δείτε την τεχνική zoom

Για να δείτε "the bag"

Για να δείτε προτεινόμενους τίτλους από βιβλία χωρίς λόγια