ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
Μια ξεχωριστή δράση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Μαρτίου στο θεατράκι της λίμνης του Αγίου Νικολάου με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού που είναι η 6η Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε πανελληνίως από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος.
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο εσκεμμένης, απρόκλητης, συστηματικής και επαναλαμβανόμενης άσκησης βίας και επιθετικής συμπεριφοράς μεταξύ μαθητών. Έχει διάφορες μορφές όπως λεκτικός εκφοβισμός, κοινωνικός εκφοβισμός, σωματικός εκφοβισμός και διαδικτυακός εκφοβισμός, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου.
Για πρώτη στην πόλη μας τα πέντε δημοτικά σχολεία (1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο) ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια σειρά από δράσεις. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς παρερεύθηκαν για να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του εκφοβισμού.
Κάθε σχολείο είχε ετοιμάσει τις δικές του δραστηριότητες και τραγούδια με στίχους αφιερωμένους στη φιλία, την αποδοχή και την ενότητα. Τα παιδιά τα παρουσίασαν με ενθουσιασμό, συνοδεύοντας τα τραγούδια τους με χορογραφίες και ρυθμούς από αυτοσχέδια μουσικά όργανα, όπως κουβάδες που χρησιμοποιήθηκαν σαν τύμπανα, δίνοντας έναν ιδιαίτερο παλμό στην εκδήλωση.
Τα παιδιά δημιούργησαν ένα ενιαίο πανό με μια καρδιά και ένα πουλί, που συμβόλιζε την ελευθερία. Πάνω σε αυτό, τα παιδιά έγραφαν μηνύματα ενάντια στη βία, όπως: «Όχι στη βία, ναι στη φιλία», «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» και «Μίλα ελεύθερα».
Φούσκωσαν επίσης μπαλόνια, όπου έγραψαν συνθήματα ενάντια στη βία και στο σχολικό εκφοβισμό και τα κρέμασαν στα κλαδιά των δέντρων της λίμνης.
Τέλος πάνω σε φιγούρες που δημιουργήθηκαν από τα παιδιά με την βοήθεια των εκπαιδευτικών των Εικαστικών του κάθε σχολείου που απεικόνιζαν το ρόλο του θύτη, του θύματος και του θεατή έγραψαν συνθήματα για το τι μπορεί να νιώθει κάθε ρόλος όπως φόβος, θυμός, μίσος, απορία, αδιαφορία και τα κόλλησαν πάνω στις φιγούρες.
Μέσα από τη δράση αυτή τα παιδιά έδωσαν το μήνυμα της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της ενότητας, του σεβασμού, της αγάπης, εννοιών που στις μέρες μας δυστυχώς διακυβεύονται συνεχώς. Με συνθήματα όπως: «Σταματήστε το bullying» «Αρχίστε να αγαπάτε», «Φιλία, όχι bullying», «Κάνε το σχολείο ασφαλές περιβάλλον», «Κάντε τη φωνή σας δυνατή κατά της βίας» , έδωσαν το μήνυμα ότι το σχολείο είναι ένας χώρος ασφάλειας, αγάπης και φιλίας.
Μεταξύ άλλων στην δράση αυτή παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Σχολικής Στέγης κ. Μαρία Γάλλου, η Αντιδήμαρχος Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού κ. Γεωργία Πολυχρονάκη, η Σχολική Σύμβουλος κ.Μαρία Πρατσίνη και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Γεώργιος Μαμάκης.
Μουσική
Προσέγγιση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού
Η ομάδα του σχολείου μας συμμετείχε με μια ξεχωριστή μουσική
δραστηριότητα, η οποία ανέδειξε τη δύναμη της συνεργασίας, της ρυθμικής
έκφρασης και της ομαδικότητας.
Τα παιδιά
χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:
- Η πρώτη ομάδα ανέλαβε τη ρυθμική συνοδεία
χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια τύμπανα (κουβάδες), ακολουθώντας τον ρυθμό του
εμβληματικού τραγουδιού “We Will Rock You”. Παράλληλα, τραγούδησαν
τους στίχους που γράφτηκαν ειδικά για τη δράση από την εκπ/κό Αγγλικών, κ. Χασομερή, εμπλουτίζοντας το μήνυμα ενάντια στον εκφοβισμό.
- Η δεύτερη ομάδα εστίασε στο τραγούδι και το body percussion, χρησιμοποιώντας το σώμα τους ως μουσικό όργανο για να δημιουργήσουν ρυθμούς και ηχητικά μοτίβα, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση του ρυθμού και της μουσικής συνοχής.
Μέσα από
αυτήν τη μουσική δράση, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να:
✅ Αναπτύξουν την αίσθηση του σταθερού ρυθμού μέσω της κινητικότητας.
✅ Ανακαλύψουν πώς διαφορετικές κινήσεις παράγουν διαφορετικούς ήχους.
✅ Ενδυναμώσουν τη συνεργασία και τη συνοχή της ομάδας μέσα από τη μουσική.
Στη συνέχεια, η γλυκύφωνη μικρή μας μαθητρια της Β τάξης ερμνήευσε το imagine του John Lennon, περνώντας μας έτσι το μήνυμα των στίχων με την μελωδική φωνή της ... and the world will live as one (...κι ο κόσμος θα γίνει ένα)
Η
δραστηριότητα αποτέλεσε έναν δημιουργικό τρόπο για να μεταφέρουμε το μήνυμα
κατά του σχολικού εκφοβισμού, αποδεικνύοντας ότι η μουσική μπορεί να γίνει ένα
ισχυρό μέσο έκφρασης, ενσυναίσθησης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης.